Brochure aanvragen

Groot onderzoek naar dementie

Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren blijven groeien. In 2040 is het huidige aantal van 280.000 mensen met deze ziekte zelfs verdubbeld. Minister Hugo de Jonge heeft een toezegging gedaan om het beschikbaar budget voor onderzoek naar deze ziekte ook te verdubbelen. Een goede zaak volgens Wielsje van der Flier van de vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Dit artikel is gebaseerd op een interview te lezen op alzheimercentrum.nl. De Nederlandse Senioren Alarmering herstructureerd de tekst met het doel haar lezers te informeren. Voor het volledig artikel en interview verwijzen wij u graag door naar deze link.

Wiesje van der Vlier is hoofd onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam in het AMC. Volgens haar geeft de toezegging aan hoe belangrijk de gevolgen van Alzheimer zijn en de komende jaren zullen worden. Het gaat haar vooral om de ontwikkeling van medicijnen.

Momenteel wordt er pas wat gedaan aan alzheimer als er sprake is van dementie, maar dit is niet de oplossing volgens van der Vlier. ‘Alzheimer moet je behandelen voordat er sprake is van dementie. De hersenschade is anders al zo groot dat het proces al onomkeerbaar is.’ Volgens van der Vlier moeten we de oplossing zoeken bij preventie. Dit is alleen lastig omdat de ziekte zich bij ieder persoon anders ontwikkeld. Een eigen traject is daarin essentieel.

Gepersonaliseerde medicatie is de oplossing op de lange termijn volgens van der Flier. Ze duidt hierbij aan dat het van belang is dat dit wordt ontwikkeld in overleg met alle partijen van belang (academie, kennisinstellingen, zorginstellingen, verzekeraars, medicijnontwikkelaars etc.).

Wij van de Nederlandse Senioren Alarmering kijken met een hoopvolle blik naar de toekomst. Dementie onder ouderen heeft een enorme impact op alles en iedereen betrokken bij desbetreffende persoon. Vooralsnog is er nog geen goede behandeling mogelijk.

Bron: https://www.alzheimercentrum.nl/uitdagingen-voor-de-toekomst/

Scroll naar boven