Brochure aanvragen

Gebruikt u Whatsapp? Pas op voor oplichters!

Oplichters vinden steeds meer nieuwe manieren om ouderen en senioren om de tuin de leiden. Vooral Whatsapp is vandaag de dag een populaire tool om u geld te ontfutselen.

Door de Covid-19 situatie zijn steeds meer oplichters het digitale pad gaan opzoeken en vooral ouderen zijn hierbij het doelwit. Wij kwamen een verhaal tegen van Lennie wiens ouders werden opgelicht en waarbij al het gereserveerde geld voor hun begrafenis afhandig werd gemaakt.

De ouders van Lennie kregen plots een bericht van hun dochter dat ze vast zat in het buitenland en direct geld nodig hadden. Uiteraard was het niet Lennie die dit bericht  stuurde, maar de oplichters. Zij hadden een profielfoto van Lennie haar Facebook afgetrokken en bestudeerd wat voor taalgebruik Lennie gebruikte in haar openbare berichten. De ouders hebben direct contact op proberen te nemen met hun dochter, maar zij was op dat moment niet bereikbaar. Vanwege de dringende toon, in wat zij dachten dat hun dochter was, hebben ze bijna zes duizend euro overgemaakt naar een opgegeven rekeningnummer.

Toen de echte Lennie eenmaal in contact was met haar ouders kwamen ze erachter dat ze waren opgelicht. Ze hebben nog een klein deel kunnen terughalen, maar er was toch ruim vijf duizend euro verdwenen. Dit geld was gereserveerd voor hun begrafenis.

De ANBO rapporteert dat tijdens de coronacrisis steeds meer ouderen gebruiken maken van digitale platformen om in contact te blijven met hun familie. Dit maakt ze ook een interessant doelwit voor oplichters.

Blijf alert, en verifieer altijd in persoon voordat u eventueel geld overmaakt via internet. Vraag om hulp of advies als u het zelf niet vertrouwd. Ook wij van de Nederlandse Senioren Alarmering staan eventueel klaar voor advies bij dit soort zaken. Wij zijn bereikbaar op 085-1304632.

Dit verhaal werd gevonden op nu.nl. 

Scroll naar boven