Brochure aanvragen

Informatie omtrent AOW

Als u wat ouder bent dan heeft u recht op AOW. Wat is AOW? Wanneer heeft u er recht op? Wij brengen alle informatie in overzicht.

Wat is AOW?

AOW staat voor Algemene Ouderdoms Wet en is een basispensioen dat iedere Nederlander ontvangt van de overheid. Wel moet u daarvoor 66 jaar en vier maanden oud zijn. Deze minimale leeftijd zal de komende jaren worden verhoogd. Als u in Nederland heeft gewoond of gewerkt dat komt u in aanmerking voor deze uitkering. AOW bouwt iedere Nederlander op over de looptijd van vijftig jaar. Voor ieder jaar dat u niet in Nederland heeft gewoond, wordt de uitkering met twee procent gekort.

Hoeveel AOW heeft u recht op?

De hoogte van de AOW wordt bepaald aan de hand van uw situatie. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen alleenstaande, alleenstaande met kinderen of mensen die getrouwd zijn. Vervolgens wordt de hoogte van de AOW afgeleid van het minimum loon. Op dit moment bedraagt het minimum loon 1.653,60,-. Een alleenstaande ontvangt 70% hiervan, iemand met een partner 50% en een alleenstaande met jonge kinderen 90%. Als u pensioen heeft opgebouwd dan krijgt u een aanvulling bovenop uw AOW.

Waar vraagt u dit aan?

Het AOW moet worden aangevraagd bij de Sociale Verzekeringbank. Dit moet iedere Nederlander zelf doen. Over het algemeen krijgt iedereen een brief thuis met daarin een aanvraag formulier. Ook kunnen deze worden opgehaald bij openbare plekken zoals bijvoorbeeld de bibliotheek.

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de Nederlandse Overheid. Hier staan veel antwoorden op veelgestelde vragen. Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met de Nederlandse Senioren Alarmering.

Bron: https://www.homefinance.nl/pensioen/informatie/aow.asp

Scroll naar boven