Brochure aanvragen

Dementie, Parkinson of een beroerte – een zorgwekkende toekomst voor senioren

De komende jaren zal het aantal senioren met dementie, Parkinson of een beroerte flink stijgen. Aldus een nieuw verschenen rapport van het RIVM. Tot aan het jaar 2040 wordt er zelfs gesproken over een ‘explosieve groei’.

Zorgen

De Hersenstichting heeft dit rapport onder ogen gekregen en uit haar zorgen. Jaarlijks zal het aantal senioren met één van deze aandoeningen stijgen. Tot aan het jaar 2040 wordt er gesproken over een ‘explosieve groei’. De onderzoekers uit het rapport verwachten dat over twintig jaar 672.600 Nederlanders de gevolgen van een beroerte hebben ondervonden, dat er 330.400 ouderen aan dementie lijden en 82.600 senioren te maken hebben met Parkinson. Dit zijn stijgingen van 54, 115 en 71 procent.

Vergrijzing is de voornaamste oorzaak van het aantal beroertes en senioren met dementie. Voor het groeiende aantal mensen met parkinson is nog geen verklaring gevonden.

De Hersenstichting meldt dat dit niet de enige hersenaandoeningen zijn die voorkomen. ‘Dit zijn slechts drie hersenaandoeningen van de in totaal honderden die voorkomen’, aldus de organisatie. In totaal zijn er bijna 4 miljoen Nederlanders met een hersenaandoening. Dit zijn voornamelijk ouderen en senioren. Jaarlijks kost dit ongeveer 25 miljard euro aan de zorg.

Het logische gevolg van de stijging en ouderdomsziekten is dat dit bedrag de komende jaren veel verder omhoog moet. ‘De zorguitgaven zullen stijgen, op het werk zullen steeds meer mensen zijn die lijden aan een hersenaandoening en Nederlanders zullen meer mantelzorg moeten verlenen aan mensen met een hersenaandoening’, aldus de onderzoekers van het rapport.

Samen er tegenaan

Gezien de stijging wordt het begrip mantelzorg steeds belangrijker. Onze alarmsystemen zijn toekomstbestendig en bedoeld ter ondersteuning voor de zorg van ouderen. Valt u zelf onder deze doelgroep, of heeft een vader of moeder in deze risicogroep? Neem contact met ons op zodat we kunnen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Samen vechten wij tegen de gevolgen van dementie, Parkinson of een beroerte.

Bronnen: Het Parool, de Hersenstichting, ANP

Scroll naar boven